Η Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα
Η ψυχική υγεία αποτελεί μια προκλητική πραγματικότητα στην Ελλάδα, ιδίως σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές αναταραχές έχουν θέσει σημαντική πίεση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, ένας στους τέσσερις Έλληνες αντιμετωπίζει κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία έχει κατακτήσει μια κεντρική θέση στον δημόσιο διάλογο και απαιτεί επείγουσα προσοχή.
Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, η ψυχική υγεία συνεχίζει να παραμένει σε δεύτερη μοίρα στην ατζέντα των δημόσιων συζητήσεων. Είναι ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή στον τομέα αυτόν, καθώς η ψυχική υγεία επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και έχει ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις.
Τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων ψυχικών διαταραχών στην Ελλάδα. Πριν από την πανδημία, περίπου το 5% του πληθυσμού αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα. Σήμερα, αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά, και περίπου 1 στους 4 πολίτες της Ελλάδας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πιέσεων, της οικονομικής δυσχέρεις και ανασφάλειας που πλήττει μεγάλο μέρος του νεότερου ειδικά πληθυσμού καθώς και των κοινωνικών επιπτώσων που επέφερε η πανδημία του COVID-19.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 22,8% των Ελλήνων πολιτών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, είτε με επίσημη διάγνωση ή με συμπτωματολογία που επηρεάζει τη λειτουργικότητα και το αίσθημα ευεξίας, χωρίς όμως να έχει τεθεί διάγνωση. Οι ερευνητές καταγράφουν αυξημένο στρες και πίεση τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε όσους εργάζονται, ακόμα και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν:
- Το 15% αγχώδεις διαταραχές
- Το 5%-7% εξάρτηση από αλκοόλ και άλλες ουσίες
- Το 6% μείζονα κατάθλιψη
- Το 2%-3% παιδοψυχιατρικές καταστάσεις
- Περίπου 1% -2% διπολική διαταραχή
- Το 1% σχιζοφρένεια και ψυχώσεις
- Το 1% ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- Το 1% άνοια
- Το 5% με 10% λοιπές ψυχικές διαταραχές, που κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες του Διαγνωστικoύ και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών DSM- 5.
Στο πλαίσιο αυτών των επίσημα πλέον καταγεγραμμένων δεδομένων, διαμορφώνεται μια εικόνα η οποία απαιτεί να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα της ψυχικής υγείας, Είναι κρίσιμο να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία σαν ισότιμο σκέλος της συνολικής υγείας του πληθυσμού, καθώς το ζήτημα επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Οφείλεται να γίνει προσαρμογή των πόρων για τη δημόσια υγεία, ώστε οι πάσχοντες πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υπόστηριξης και καθοδήγησης καθώς και στις καινοτομίες που αναπτύσσονται στον κλάδο αυτό διεθνώς.
Στην iDNA Laboratories προσφέρουμε μια καινοτόμα προοπτική για τη ψυχική υγεία. Μέσω της φαρμακογενετικής ανάλυσης, παρέχουμε εξατομικευμένες πληροφορίες που βοηθούν τους ιατρούς στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των δοκιμών φαρμάκων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.